New Employee Parking Lot Blessing
Posted on Wednesday, April 11, 2012

On April 2nd, NHCH Board Member Kahu Billy Mitchell blessed our new employee parking lot in a wonderful ceremony on a bright and sunny Waimea morning.  Over 30 NHCH staff and volunteers enjoyed the blessing.  We greatly appreciate everyone’s patience throughout the construction of our new parking lot and are happy to provide more accessible parking for patients, visitors and employees.

After several years of employees parking on the grass and gravel behind the hospital, the new parking lot is an official parking lot for employees, which in turn frees up existing parking for patients and those visiting the hospital.   Construction of the new parking lot, which is located directly behind the hospital loading dock,  began mid-December.  The new parking lot is paved, has eight overhead lights, and offers a total of 95 parking stalls, including several handicapped stalls and even an electric vehicle charging station.  Also, as part of this project, all but one speed bump were removed from around the hospital.  The remaining speed bump helps to slow traffic where employees most frequently cross the road to access the new parking lot.

The new employee parking lot is one of several “prep” steps the hospital is taking in order to begin renovation of our Emergency Department.  Once the renovation of our Emergency Department begins, this new parking lot will provide a staging area for construction equipment.  Another “prep” step started in March and includes the installation of two modular buildings, which have been temporarily located along the Pukalani entrance to the hospital.  These modulars are currently being installed behind the new employee parking lot and will house several hospital departments, including Human Resources and Health Information Management (medical records).  The modular installation project is on-going and an estimated completion date is to be determined. 

By relocating these departments to modulars around the hospital, this newly cleared space inside the hospital allows NHCH to take a major step towards achieving our goal of upgrading and expanding our Emergency Department. This move enables us to maximize space inside the hospital for its maximum value: patient care services.  Please stay tuned for details regarding projects at NHCH, including our Emergency Department expansion plans.